اصلی‌ترین موضوعی که اهمیت یک سال اول ازدواج رو زیاد میکنه، تغییرات ناگهانیه که در زندگی هر دو طرف اتفاق میفته. تغییراتی مثل هم‌خونه شدن، مدیریت مسائل مالی، کمرنگ‌تر شدن ارتباط با خانواده ها و… .

اگه این تغییرات به خوبی مدیریت نشن، میتونه دلخوری‌ها و ناراحتی‌هایی ایجاد کنه که به زندگی آسیب میزنه و شاید به راحتی قابل جبران نباشه.

Ted L. Huston، بر اساس پژوهشی که انجام داده میگه: روابطی که تو یکی دو سال اول، حس عاشقیشون کم میشه، بروز عاطفه زن و شوهر و پاسخگویی‌شون به نیازهای همدیگه هم کم میشه و احتمال طلاقشون در سال‌های آینده بیشتر. این یعنی یکی دو سال اول ازدواج، اهمیت بالایی در پیش بینی آینده رابطه داره.

همچنین نتایج تحقیقات نشون داده، افرادی که با انتظارات غیرواقع بینانه ازدواج میکنن، احتمال اینکه در سال‌های اول بعد از ازدواج کیفیت رابطه‌شون افت چشم‌گیری داشته باشه، بسیار بالاست.

رفتارهایی که کیفیت رابطه در یک سال اول ازدواج رو کم میکنه

  1. نپذیرفتن تموم شدن دوره‌ ماه عسل توی رابطه. (دوره‌ای که بعد از اون هورمون‌ها به تعادل میرسن و باید برای حفظ صمیمیت وعشق در زندگی مشترک تلاش بشه.)
  2. سوء استفاده فیزیکی در رابطه. (فحاشی، کتک‌کاری، شکستن وسایل)
  3. فرار از مشاجره.
  4. ناتوانی در خوشگذرونی‌های مشترک (وقتی این دو نفر با هم هستن، تجربه سرگرمی و خوشگذرونی‌ای وجود نداره.)
  5. حفظ نکردن احترام همدیگه.
  6. نبود عشق و محبت.
  7. ازدواج قبل از رسیدن به بلوغ عاطفی.

بیشتر بخونید: بلوغ در زندگی مشترک

  1. ازدواج به دلایل اشتباه. (مثل فرار از تنهایی، فشار خانواده، برای بچه‌دار شدن و…)
  2. وابستگی بیش از اندازه به والدین.
  3. مشکلات جنسی.

راهکار‌های مدیریت یک سال اول ازدواج

اثر همگامی عاطفی:

یه تحقیق جالب نشون داده که زوج‌هایی که تونستن به همگامی عاطفی (Emotional Synchrony) دست پیدا کنن، رضایت زناشویی بیشتری دارن. همگامی عاطفی یعنی توانایی هماهنگ شدن با احساسات همدیگه. این هماهنگی با تمرین‌هایی مثل گفتگوهای عمیق تقویت میشه.

اثر بخشش:

یکی از نظریه‌های جالب درباره‌ بخشش در روابط، نشون میده که زوج‌هایی که بعد از یه مشکل جدی، میتونن از عمق دل همدیگه رو ببخشن، به طور معناداری در زندگی زناشویی موفق‌ترند. بخشش واقعی شامل کنار گذاشتن خشم و قضاوت و تمرکز روی آینده‌ست.

توقعات واقع‌بینانه:

از همون اول باید بدونین که زندگی همیشه گل و بلبل نیست! انتظارات خیلی بالا از همدیگه میتونه باعث ناامیدی بشه. تحقیقات نشون داده زوج‌هایی که توقعات واقع‌بینانه‌ای دارن، رضایت بیشتری از زندگی‌شون تجربه میکنن.

حل اختلافات به شکل سازنده:

دعوا و اختلاف نظر طبیعی هست، اما نحوه‌ برخورد با اون‌ها مهمه. به جای اینکه از مشکلات فرار کنین، بهتره یاد بگیرین چطور به شکل سازنده حلشون کنین. این کار نیاز به تمرین داره، اما نتیجه‌ش زندگی آروم‌تری خواهد بود.

همدلی و احترام:

این دو مورد مثل چسب، رابطه شما رو نگه میداره. همدلی یعنی بتونین خودتون رو جای طرف مقابل بذارین و احساساتش رو درک کنین. احترام هم یعنی قبول کنین که همسرتون یه آدم مستقل با نیازها و خواسته‌های خودش هست و قرار نیست همیشه طبق خواسته شما عمل کنه.

توجه به نیازهای فردی:

درسته که شما حالا یه تیم هستین، ولی این به این معنی نیست که باید از خواسته‌ها و علایق فردی‌تون بگذرین. هر کدوم نیاز دارین به علایق شخصی‌تون هم برسین و این باعث میشه حس رضایت بیشتری تو زندگی مشترک داشته باشین.

توجه به این نکات در یک سال اول ازدواج، باعث میشه پایه‌های محکمی برای آینده رابطه‌تون بسازین.

بیشتر بخونید: انگیزه ‌های غلط ازدواج