خیلی طبیعی و عادیه که تو زندگی مشترک با همسرت اختلاف‌نظر داشته باشی. اختلاف داشتن نه‌تنها مشکلی نداره، بلکه اگه به‌درستی مدیریت بشه، می‌تونه به رشد رابطه کمک کنه. توی هر دعوایی یکی برنده‌ست و یکی بازنده، و خب معمولا همه‌مون می‌خوایم که برنده باشیم. حالا اگه با همسرت دعوا کنی و تو برنده بشی، یعنی اون بازنده شده. واقعا می‌خوای همسرت بازنده باشه؟ بهتر نیست که ازدواجتون برنده بشه؟ اگه به‌جای دعوا، با احترام با هم حرف بزنین، هر دوتون برنده می‌شین و از همه مهم‌تر، رابطه‌تون قوی‌تر و سالم‌تر می‌شه. در این مقاله می‌خوایم یه تکنیک ساده و مؤثر برای برقراری ارتباط بهتر، گوش دادن فعال و تأیید همسر معرفی کنیم که می‌تونه رابطه رو بهبود بده.

تکنیک گوش دادن فعال و تأیید همسر

خیلی وقت‌ها مشاجره‌ها به این دلیل پیش میاد که یکی از طرفین یا هر دو، درست همدیگه رو نمی‌شنون. این تکنیک می‌تونه کمک کنه تا هر دو نفر حرفای همدیگه رو کامل بشنون و درک کنن.

مرحله ۱: گوینده و شنونده مشخص بشن

اول یکی از شما باید گوینده بشه و اون یکی شنونده. گوینده بدون اینکه طرف مقابل رو مقصر بدونه یا سرزنش کنه، دیدگاه یا مشکلی که داره رو بیان می‌کنه. شنونده هم فقط گوش می‌ده و حرف همسرش رو قطع نمی‌کنه. اگه لازمه، می‌تونه یادداشت‌برداری کنه تا حرفش رو یادش نره و بعدا بگه.

مرحله ۲: تکرار و خلاصه کردن گفته‌ها

بعد از اینکه گوینده حرفش رو زد، شنونده می‌گه: «چیزی که از حرفات فهمیدم اینه که…» و با کلمات خودش خلاصه‌ای از حرف‌های طرف مقابل رو بیان می‌کنه. بعد باید بپرسه: «درست متوجه شدم؟» اگه گوینده جوابش «بله» بود، شنونده می‌پرسه: «آیا چیز دیگه‌ای هم هست؟» اگه جواب «نه» بود، به مرحله بعد می‌ریم. اما اگه گوینده گفت «نه، درست متوجه نشدی»، اون وقت گوینده باید دوباره و با آرامش توضیح بده و شنونده باز هم تلاش کنه درست متوجه بشه.

مرحله ۳: تأیید احساسات و درک همسر

حالا وقتشه که شنونده احساسات گوینده رو تأیید کنه و نشون بده که حرفاش رو فهمیده. حتی اگه لازم باشه، می‌تونه عذرخواهی کنه. نکته مهم اینه که تأیید کردن به معنای موافقت کامل با طرف مقابل نیست، بلکه یعنی تو حرفاشو شنیدی و درکش کردی.

مرحله ۴: جابه‌جایی نقش‌ها

بعد از اینکه یک نفر حرف‌هاش رو زد و شنیده شد، حالا نوبت به جابه‌جایی نقش‌ها می‌رسه. اون که شنونده بود، حالا گوینده می‌شه و طرف مقابل باید بشنوه.

مرحله ۵: تصمیم‌گیری و حل اختلاف

بعد از اینکه هر دو طرف شنیده و تأیید شدن، باید یه راه‌حل پیدا کنین. باید توافق کنین که دفعه بعد به چه روشی عمل کنین. این‌جوری هم از مشاجره جلوگیری می‌شه و هم یه تصمیم مشترک گرفته می‌شه.

مدیریت زمان تو ارتباطات

اگه یکی از شما خیلی عصبانی یا ناراحته، حتما ۱۰ تا ۲۰ دقیقه زمان بذارین تا آروم بشین. تو این مدت می‌تونین به این فکر کنین که چرا ناراحتین و چطوری می‌تونین حرفاتون رو بهتر بیان کنین. بعد از این استراحت، با هم دوباره گفت‌وگو رو ادامه بدین و از این تکنیک استفاده کنین.

بیشتر بخونید: تکنیک وقفه در دعوا

 

نکته مهم اینه که مسئله رو نادیده نگیرین. سرکوب کردن احساسات و حل نکردن اختلافات فقط باعث ایجاد کینه و ناراحتی می‌شه. اگه شرایط اجازه نمی‌ده بلافاصله گفت‌وگو کنین، حتما زمان دیگه‌ای براش تعیین کنین.

نتیجه‌گیری:

استفاده از تکنیک‌های گوش دادن فعال و تأیید همسر می‌تونه به بهبود ارتباطات زناشویی کمک کنه و مشاجره‌ها رو کاهش بده. با این روش، هر دو نفر حس می‌کنن که شنیده و درک شدن و به جای اختلاف، رابطه به سمت صمیمیت و احترام بیشتر حرکت می‌کنه.

«دست از جنگیدن با همدیگه بردارید و شروع کنید به جنگیدن برای هم»

بیشتر بخونید: شنیدن فعال در رابطه عاشقانه